De zomervakantie is weer begonnen. Een tijd waarin het belangrijk is om de afgesproken vakantieregeling van gescheiden ouders na te komen. Heb je nog geen regeling? Organiseer dit dan, want dit is ontzettend belangrijk. De afgelopen dagen ben ik veel aan het nadenken over de vakantieregeling en hoe het voor gescheiden ouders voelt nu de vakantie begonnen is.

Het gemis van je kinderen als ze met de andere ouder op vakantie gaan, met aan de andere kant het “tijd voor mezelf” gevoel. De opmerking van één van mijn kinderen: “Ik ben veel te veel op vakantie en ik wil ook thuis zijn”. Dit terwijl je als ouders beide ook graag zelf in de zomer op vakantie wil. Je gunt het je kinderen dat ze met de andere ouder ook op vakantie gaan. Ook al ben je het soms niet eens met de vakantiebestemming.

Allemaal gevoelens waar je tegenaan loopt en waar je als gescheiden ouder tegenaan kunt lopen. Als je uit elkaar gaat, spreek je als ouders een vakantieregeling af waarvan je denkt dat die goed is voor iedereen. Maar hoe weet je nu waar je overal rekening mee moet houden?

Vakantieregeling is onderdeel van ouderschapsplan

Wanneer je uit elkaar gaat en er zijn kinderen betrokken, dan ben je verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Eén onderdeel hiervan is dat je nadenkt en afspraken maakt over de vakanties en feestdagen. Het is trouwens geen verplichting om in het ouderschapsplan de exacte verdeling te zetten. Als jullie als ouders jaarlijks alles willen verdelen, dan mag dat ook per jaar afgesproken worden en zet je deze overeenkomst in het plan. Echter wordt er vaak voor gekozen om een jaarverdeling op te nemen in het ouderschapsplan. Zo is er voor alle partijen duidelijkheid. Voornaamste redenen waarom je het wel afspreekt in het ouderschapsplan:

  • Het geeft rust omdat je niet jaarlijks over de verdeling hoeft te spreken en er dus minder kans is op conflicten.
  • De kinderen en jullie als ouders hebben duidelijkheid
  • Je weet vooraf wanneer je vrij wil hebben en kunt op tijd vrij vragen;
  • Je hebt de vrijheid om tijdig en met korting te boeken;

Vooral de zomervakantie van 6 weken brengt uitdagingen met zich mee en in de praktijk zie je ook dat hier de meeste conflicten over ontstaan.

Waar moet je rekening mee houden in een zomer vakantieregeling voor kinderen van gescheiden ouders?

  • Leeftijd kinderen

Het klinkt ideaal; eerst drie weken bij de ene ouder en dan drie weken bij de andere ouder. Is dat wel zo? Hoe is het voor een kind om drie weken papa te missen en daarna drie weken mama missen? En hoe is dat voor jezelf als ouder? Zeker bij jonge kinderen is dat erg lang. Oudere kinderen hebben vaak een telefoon en kunnen zelf contact opnemen met de andere ouder als ze hem of haar missen.

  • Werk gescheiden ouders

Alle afspraken die je wil maken zijn ook afhankelijk van wat er op je werk mogelijk is. Zit je verplicht vast aan de bouwvak? Dan kan dit midden in de vakantie zijn, waardoor de vakantie automatisch voor de andere ouder bepaald wordt. Soms kan het lonen om met je werkgever in gesprek te gaan en te kijken wat er mogelijk is. Is er niets mogelijk? Dan zullen er goede afspraken gemaakt moeten worden die passend zijn voor iedereen.

  • Wie gaat er op vakantie?

Kinderen van gescheiden ouders gaan in de zomervakantie vaak meerdere keren op vakantie. Buiten de vakantie met papa en/of mama kan er ook nog sprake zijn van zomerkampen of vakanties met vrienden. Dit is zeker iets om rekening mee te houden, want hierdoor kan het voorkomen dat kinderen bijna zes weken lang op vakantie zijn. Het ene kind vindt dat geweldig, de ander heeft meer rust nodig. Het is goed om als ouders hier samen goede en duidelijke afspraken over te maken. In ieder geval voor kinderen die nog niet zelfstandig thuis kunnen blijven en daarmee kunnen beslissen of ze wel of niet meegaan.

  • Toestemming van andere ouder

Als je als ouders samen het ouderlijk gezag hebt, dan heb je toestemming nodig van de andere ouder. Toestemming om naar het buitenland te reizen. Krijg je die toestemming niet, dan kan dit bij een grenscontrole problemen opleveren. Het is daarom goed om vooraf met de andere ouder af te stemmen voordat je een vakantie boekt. Zeker als het een reis buiten Europa betreft. Het toestemmingsformulier vind je hier.

Elke situatie, elke ouder en elk kind is anders

De tip die ik ouders meegeef bij het maken van de vakantieregeling, is door de bril van de kinderen naar je eigen mogelijkheden te kijken. Wat vinden zij fijn en waar hebben zij behoefte aan. Vraag het ze ook persoonlijk en vooral niet suggestief. Vervolgens leg je daar je eigen wensen en mogelijkheden naast.

Ga jij uit elkaar en worden jullie het niet eens over de vakantieregeling voor gescheiden ouders? Of zijn jullie al uit elkaar en moet de regeling aangepast worden? Ook dan help ik, Steffie van InMedio, jullie graag om hier samen uit te komen.

Ik wil een kennismakingsgesprek

Ik wil dit graag delen op mijn social media: