Het is een dinsdagavond rond 22 uur. Je wil naar bed en als je alle lampen uit maakt zie je ineens de schoentjes van de kinderen staan. Oh ja, de kinderen hebben de schoen gezet voor Sinterklaas. Je was het bijna vergeten.
Snel haal je de verlanglijstjes uit de schoenen en gooi je het water voor Ozosnel weg. De wortel leg je terug in de koelkast en boterham gooi je weg. Je vult de schoentjes met pepernoten en je had een klein schoencadeautje voor de kinderen gekocht. Wat zullen ze morgenvroeg blij zijn als ze zien dat Sinterklaas is geweest. Je voelt een brok in je keel. Ze zijn zo bang dat Sinterklaas niet weet waar ze nu wonen omdat papa en mama gescheiden zijn. Zelf weet je ook niet zo goed wat je ermee moet. Het was altijd zo’n fijn feest, een echte traditie, maar hoe moet dat nu na de scheiding? Graag geef ik je vijf tips voor Sinterklaas na een scheiding. Op deze manier blijft Sinterklaas ook voor jouw kinderen een fijn traditioneel feest.
1. Gun je kind Sinterklaas bij beide ouders
Sinterklaas is een spannende tijd voor kinderen. Zorg dat er geen extra spanning is over het vieren van Sinterklaas bij beide ouders. Spreek af (als je dat niet al tijdens de scheiding hebt gedaan) welke ouder op welk moment Sinterklaas viert met de kinderen.
2. Stem af over de cadeaus
Stem met de andere ouder af over de cadeaus. Kijk wie welk cadeau kan kopen zodat dubbele cadeaus voorkomen kunnen worden. Soms kan een dubbel cadeau handig zijn, maar dan is dat een bewuste keuze.
Spreek daarnaast ook af of de gekregen cadeaus ook meegenomen mogen worden naar de andere ouder. Dit geeft de kinderen duidelijkheid en voorkomt teleurstellingen.
3. Blij zijn voor je kind
Als je kind bij de andere ouder een cadeau krijgt wat in jouw ogen niet mooi, rommel of juist veel te duur is, ben dan toch blij voor je kind. Hij/Zij is er vast en zeker erg blij mee, zorg dat je de blijdschap niet verpest.
4. Ben flexibel
Als er Sinterklaas gevierd wordt bij opa en oma als de kinderen eigenlijk bij jou zijn. Of als er een viering op het werk is in jouw weekend, ga er dan flexibel mee om. Kinderen willen ook graag bij opa en oma of het werk van één van de ouders Sinterklaas vieren. Denk dus voordat je nee wil zeggen wat dit met je kind doet.
5. Informeer elkaar
Informeer elkaar over de Sinterklaas viering op school, als dit niet al aan jullie beide doorgegeven wordt. Weet wanneer een surprise af moet zijn. Spreek af wie er mee knutselt en cadeautje koopt.
Ben jij gescheiden en heb je nog geen afspraken over Sinterklaas? Of ga je scheiden en wil je afspraken maken? Laat mij je helpen zodat Sinterklaas een mooi feest voor allemaal blijft.