Je trouwt niet om te scheiden. Niemand kiest er zomaar voor. En kinderen al helemaal niet. Hoe jouw kinderen met de scheiding omgaan, ligt grotendeels aan jullie als ouders. Gaan jullie respectvol met elkaar om of is het een vechtscheiding? En wat zien en horen  de kinderen allemaal. Vaak hebben kinderen hun ook eigen gedachten over wat ze na de scheiding zouden willen. Helaas wordt hier vaak niet naar geluisterd. Bij InMedio doen we dit wel. Graag vertel ik je daar meer over.

KIES mediator

Toen ik besloten had om scheidingsmediator te worden wist ik één ding meteen zeker, ik wilde kinderen betrekken. Kinderen zijn loyaal aan hun ouders en daardoor is het soms lastig om eerlijk naar ze te zijn over wat ze echt willen. Daarom leek het mij zo fijn als er een onafhankelijke plek is waar ze hun verhaal kunnen doen. Ik ben toen op onderzoek uitgegaan of ik daar iets in kan betekenen. En dat is me gelukt. Ik ben toen uitgekomen bij KIES voor het kind. Via KIES voor het kind heb ik de cursus gevolgd tot KIES mediator. Deze cursus heeft me handvaten gegeven om met kinderen tussen 4 en 18 jaar in gesprek te gaan en te kijken wat voor hun belangrijk is rondom de scheiding. Afhankelijk van hun leeftijd kunnen dit hele verschillende wensen zijn. Denk hierbij aan:

  • Niet te lang missen van ouders
  • De hond die van huis naar huis mee moet
  • Als de wissel van de ene ouder naar de andere ouders is, dan de spullen niet mee naar school nemen
  • Dat de kinderen geen boodschapper willen zijn. Jullie als ouders moeten zelf maar met elkaar praten
  • Laten weten dat ze van jullie beide evenveel houden
  • Hopen dat jullie als ouders lief tegen elkaar doen

Tijdens het KIES mediation gesprek ga ik met de kinderen in gesprek en laat ik ze vertellen wat ze willen. Aan het einde van het gesprek zal ik altijd met de kinderen afstemmen wat ik wel en niet tegen hun ouders mag vertellen. Alles wat ik dan met jullie als bespreek zijn onderwerpen die jullie mee kunnen nemen in het ouderschapsplan. Uiteindelijk is het aan jullie als ouders wat jullie daarin meenemen maar zo weet je wel wat de wensen van het kind zijn.

KIES kindplan

Het Kenniscentrum Kind en Scheiding heeft een mooi document ontwikkelt voor kinderen waarvan de ouders gaan scheiden. Het KIES kindplan. Daarin kunnen kinderen aangeven wat ze belangrijk vinden na de scheiding van hun ouders. En ook daarvoor geldt dan, het is aan de ouders wat ze met de wensen van het kind doen. Het jeugdjournaal heeft een item gemaakt over het KIES kindplan. Dat kun je hier vinden.

Ga je scheiden met kinderen en kan ik je daarbij helpen? Bel, Whattsapp of mail me dan. Het is ook mogelijk meteen een kennismakingsgesprek te plannen. Alle gegevens vind je via onderstaande button.

Ik wil een kennismakingsgesprek

Ik wil dit graag delen op mijn social media: