Hoe lang het duurt voordat een scheiding rond is, is grotendeels afhankelijk van hoe snel jij en je partner afspraken kunnen maken. Ben je het met elkaar eens, dan kan een mediator de scheiding in zo’n drie tot vier maanden regelen. Ben je het niet eens en komt er een rechter aan te pas, dan kan het maanden of soms wel een jaar duren. Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij de snelheid waarmee de scheiding geregeld kan worden. Grotendeels is dit in jullie eigen handen maar ook is er een afhankelijkheid van andere partijen.
1. Samen afspraken maken
Wat jullie volledig in eigen hand hebben is hoe goed jullie samen afspraken kunnen maken over alle verschillende onderwerpen. Het gaat hier om alle zaken die voor het echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan geregeld moeten worden. Denk hierbij aan verdelen van de inboedel, de zorgregeling voor de kinderen en verdeling van vermogen. Omdat er vaak veel emoties spelen rondom een scheiding is samen afspraken maken niet altijd makkelijk. Maar hoe meer je het samen eens kunt worden, hoe sneller de scheiding regelen gaat.
2. Woonwensen
Als jullie een koopwoning hebben dan is allereerst de vraag of er iemand wil blijven wonen. Als dat het geval is dan is een afspraak bij een hypotheekadviseur nodig. Wacht met die afspraak dan niet te lang want zo weet je of het financieel haalbaar is. Is het financieel niet haalbaar voor één van jullie dan zal het huis verkocht moeten worden.
Om het huis op één naam te zetten of na de verkoop van de woning een nieuwe woning aan te kopen is het echtscheidingsconvenant nodig. En hoe langer het duurt voordat de scheiding geregeld is, hoe langer het duurt dat je de woning op je naam kan zetten of een nieuwe kan aankopen.
3. Financiële zaken
Er zijn verschillende financiële zaken die geregeld moeten worden. Denk aan het vermogen, eventuele schulden, alimentatie, pensioen en misschien wel een eigen onderneming. Naast de afspraken die jullie zelf willen maken is het belangrijk dat dit fiscaal ook allemaal klopt. Het kan nodig zijn om eerst advies in te winnen over de afhandeling van de financiële zaken voordat de afspraken definitief gemaakt worden. Zo zijn er bijvoorbeeld wettelijke regels rondom pensioenverdeling en alimentatie. Soms kun je daarvan afwijken maar is het goed eerst fiscaal dit te laten nakijken. Dergelijke afspraken kunnen, afhankelijk van de ingewikkeldheid, de doorlooptijd (flink) verlengen.
4. Rechtbank en gemeente
Als alle afspraken zijn vastgelegd bij de scheidingsmediator, dan moeten het verzoek tot echtscheiding via de advocaat naar de rechtbank gestuurd worden. Afhankelijk van de drukte heeft dit een doorlooptijd van een week of vier tot zes. Is het minder druk dan kan dit sneller maar is er grote drukte dan duurt het langer. Als de rechtbank vervolgens de scheiding heeft uitgesproken en jullie de stukken getekend hebben, dan moet er nog een verzoek naar de gemeente. Meestal is dit binnen twee werkdagen geregeld maar ook hier ben je afhankelijk van de drukte.
Zo zie je dat de snelheid van het gehele scheidingsproces afhankelijk is van diverse factoren. Raadzaam is om op het moment dat je er aan toe bent, contact op te nemen met een mediator zodat het mediationtraject in gang gezet kan worden.
Wil je met mij kennismaken? Neem dan contact met me op.