Het is weer zover, Sinterklaas staat voor de deur. Samen zitten jullie voor de tv naar de intocht te kijken. De pepernoten en een glaasje prik staan al klaar. Jullie kinderen zijn druk, heel erg druk. Die weten al dat ze vanavond de schoen mogen zetten en dat ze eindelijk hun verlanglijstje aan Sinterklaas kunnen geven. Zoveel spanning omdat ze benieuwd zijn wat ze dit jaar zullen krijgen. Je kijkt nog een keer naar alle gezinsleden. Wat ben je toch gelukkig met jullie samengestelde gezin.
Maar zo gelukkig was je vorige week zeker niet. Toen had je enorme ruzie met je partner over Sinterklaas. Over de planning, de vele cadeaus die ze gaan krijgen… Inmiddels is het je heel duidelijk, Sinterklaas in een samengesteld gezin is toch net anders…
Om het voor jou makkelijker te maken, geef ik jou een aantal tips over hoe je Sinterklaas in een samengesteld gezin kunt aanpakken. Niet alles zal bij jouw samengestelde gezin passen, haal eruit wat voor jou goed voelt.
Veel Sinterklaasvieringen
Kinderen in een samengesteld gezin kunnen veel sinterklaasvieringen hebben. Met opa’s en oma’s, werk, buurtvereniging en beide ouders hebben ze er al genoeg maar dan kan het ook nog zijn dat er stiefopa’s en stiefoma’s bijkomen. En wat als zij ook gescheiden zijn? Het klinkt geweldig voor de kinderen zoveel vieringen. Want sinterklaasvieringen betekent cadeaus. Maar is het wel zo leuk? Graag geef ik enkele tips om de het aantal vieringen te beperken zodat Sinterklaas een feest blijft voor allemaal.
Tips:
- Kijk samen met je partner of jullie met de andere ouder kunnen afstemmen wanneer Sinterklaas gevierd wordt. Spreiden zou mooi zijn en misschien wil iemand wel kerst vieren. Ben hierin ook flexibel naar elkaar toe.
- Kan er een viering overgeslagen worden? Sla bijvoorbeeld die van de sportclub of buurtvereniging over.
- En misschien is het zelfs mogelijk om Sinterklaas te combineren met elkaar?
Cadeaus
Veel sinterklaasvieringen betekent vaak ook veel cadeaus. Of ze nu groot of klein zijn, elk cadeau is er één. Dit kan voor lastige situaties zorgen. In een kerngezin is dat al zo maar zeker met een samengesteld gezin. Er is een grotere kans op dubbele cadeaus maar ook dat het ene kind bij de andere ouder een duur cadeau krijgt en het andere kind niks.
Er zijn verschillende redenen waarom bepaalde cadeaus wel of niet gegeven worden. Denk aan de financiële middelen die iemand heeft of zich schuldig voelen. Of opa’s en oma’s die hun eigen kleinkinderen een groter cadeau geven dan de stiefkleinkinderen. Hier heb je lang niet altijd invloed op, maar probeer waar mogelijk met elkaar wél hierover in gesprek te gaan en samen tot oplossingen te komen.
Tips:
- Probeer, als het kan, met de andere ouders af te stemmen over de cadeaus. Bespreek wat jullie willen geven en eventueel voor welk bedrag. Zo voorkom je dubbele cadeaus én grote verschillen;
- Wees blij voor de kinderen voor de cadeaus die ze bij anderen krijgen, ook al roept dit bepaalde emoties bij jou op. Je kind is er blij mee dus gun hem/haar dat;
- Bepaal samen met de kinderen welke cadeaus in het samengestelde gezin blijven. Maar ook welke er wel naar de andere ouder mee mogen. Zo voorkom je teleurstelling bij de kinderen;
- Probeer bij grote verschillen in cadeaus aan de kinderen uit te leggen waardoor dit komt. Afhankelijk van de leeftijd kun je uitleggen waar de verschillen door ontstaan of dat dit niks te maken heeft met wie liever is geweest afgelopen jaar.
Gezinsrituelen
Sinterklaas geeft ruimte voor een nieuw samengesteld gezinsritueel. Want ritualen zijn voor een samengesteld gezin extra belangrijk om de verbinding samen te krijgen. Ga samen pepernoten bakken, zing liedjes bij de open haard of ga samen dobbelen op sinterklaasavond. Zoek iets wat goed bij jullie past.
Zorg dat je op tijd begint met het afstemmen over Sinterklaas, dit kan veel gedoe schelen. Je kunt het zelfs in het ouderschapsplan vastleggen als je dat zou willen. En mochten jullie het samen niet eens worden en kunnen jullie daar hulp bij gebruiken? Neem dan contact met mij op.