Samen ouders na scheiding klinkt makkelijker dan dat het is. Jullie zijn niet voor niets gescheiden, maar de kinderen houden jullie levenslang verbonden aan elkaar. Dit zal regelmatig voor de nodige uitdagingen zorgen. Jullie kennen elkaar door en door, weten precies wat te zeggen zodat de ander geëmotioneerd, geïrriteerd of boos wordt. Hierdoor lopen de spanningen weer op en niet alleen bij jullie als ex-partners. De kinderen merken dit ook in het ouderschap na een scheiding. De ouders scheiden zonder dat zij er iets over te zeggen hebben en dan gaan ze ook nog ruziën. Dat is zeker niet wat zij willen, maar is dat wel wat jij wil?

Herken je dit bij jullie ouderschap na scheiding?

  • Slechte communicatie.
    Je merkt dat jullie nog vaak in negatieve communicatiepatronen terecht komen. Omdat jullie elkaar door en door kennen, weten jullie precies hoe je de anders boos, verdrietig of geïrriteerd krijgt. Hoe kun je dit patroon doorbreken?

  • Verschil in opvoeding.
    Je ziet dat jullie als ouders een verschil in opvoeding hebben en dat de kinderen dit bij jullie uitspelen. Dit veroorzaakt ruzies met de kinderen en irritaties tussen jullie als ouders. Je vraagt je af hoe jullie op één lijn kunnen komen.

  • Onverwerkte emoties.
    Als je onenigheid hebt met de andere ouder merk je dat er nog onverwerkte emoties zijn. Je schiet meteen in de verdediging of trekt je terug. De gevoelens van “toen” komen weer boven. Hoe kom je hiervan af?

  • Partners of ouders?
    Na de scheiding gaan jullie als ouders verder maar je voelt nog altijd alsof jullie als partners met elkaar omgaan. Je vindt het moeilijk om de controle los te laten als de kinderen bij de andere ouder zijn en je wil je er nog steeds mee bemoeien. Hoe kun je dit veranderen?

Wat als je nu niks doet?

Laat je alles doorgaan zoals het nu is dan moet je opletten dat jullie dadelijk niet alsnog in een “vechtscheiding” terecht komen. Je stressniveau stijgt naar het plafond en je hebt zoveel onrust in je hoofd dat je er niet van kunt slapen. Je maakt je steeds zorgen om de kinderen en die steen in je maag blijft zitten. En dan hebben we het nog niet eens over de kinderen.

Zij hebben er ook veel last van en krijgen het gevoel te moeten kiezen tussen jullie als ouders. Daardoor komen ze in een loyaliteitsconflict terecht en kan er zelfs ouderonthechting ontstaan. De schoolprestaties lopen achteruit en ze raken steeds meer de verbinding met jullie als ouders kwijt.

Hoe zou het voor jou zijn als…

  • Je met een positief gevoel naar je ex-partner kunt kijken als “de andere ouder” en niet meer alleen als ex-partner.

  • Je rust in je hoofd hebt en vertrouwen in de toekomst als “samen ouders”.

  • Er rust is voor je kinderen. Ze weten dat ze altijd twee ouders hebben die naar ze luisteren en van ze houden.

  • Er rust en duidelijkheid is rondom de opvoeding van jullie kinderen.

‘Geef jullie kinderen twee ouders om van te houden’.

Dat is mogelijk met het “Samen ouders” traject

Er moet rust komen zodat de emoties eraf gaan. Als je heel hoog in je emotie zit kan je überhaupt niet luisteren naar elkaar. Je kan simpelweg niet meer in verbinding komen met elkaar. Elke vorm van communicatie heeft geen enkele zin. Of je het nu aardig, boos, lief of met een omweg probeert. Niks werkt en je loopt vast.

Hier leer je in te zien in welke patronen jullie communiceren en wat de reden is dat jullie op deze manier communiceren. Want als je dat niet weet kan je het ook niet veranderen.

Binnen jullie relatie is de bak met ellende overvol. Zolang die bak nog ‘op tafel staat’ en niet wordt geleegd kan je niet met elkaar communiceren. Jullie kunnen beiden niet langs die bak heen kijken. Want als de een iets uit die bak haalt en op tafel gooit haalt de ander ook wat uit die bak en gooit het net zo hard op tafel.

Ik leer je op een praktische manier weer verbinding met elkaar te maken als ouders, want uit verbinding zijn jullie zeker. Die verbinding kan je met specifieke tools weer herstellen. Hiervoor moet je weten in welke patronen jullie zitten en hoe je van die patronen loskomt. Vaak voel je zelf wel wat er verkeerd gaat, maar is het verschrikkelijk lastig om dat om te keren. Maar dat kan wel, heel goed zelfs!

Inzicht over de verschillen van opvoedingsstijlen. Ik geef praktische tools en opdrachten, zodat er meer begrip is voor elkaars mening, normen, waarden en overtuigingen over de opvoeding van de kinderen.

Na het samen ouders traject is de scheiding ook officieel geregeld, in de juridische en praktische zin. Meer informatie krijgen jullie tijdens het traject.

Na afloop van dit traject heb je…

  • Je hebt je eigen emoties aangekeken,  je energie herstelt en weer balans in je leven.

  • Vertrouwen in de toekomst omdat jullie goede afspraken hebben gemaakt hoe jullie “samen ouders” kunnen blijven.

  • Rust in jouw hoofd en dat van je kinderen. Jullie kinderen weten dat jullie er als ouders altijd voor ze zullen zijn.

  • Duidelijkheid en rust rondom de opvoeding van de kinderen. Jullie trekken één lijn en dragen dit naar de kinderen uit.

Investering “Samen ouders”

Tijdens de vrijblijvende kennismaking luister ik vooral naar jullie. Luisteren en vragen stellend om een goede inschatting te kunnen maken van duur en kosten van de begeleiding. Ik vind het belangrijk hier transparant in te zijn.

Wist je dat werkgevers deze investering ook vaak vergoeden? Neem contact met me op voor de mogelijkheden.

Veel gestelde vragen

Ja dat kan. Als je ex-partner niet mee wil, investeer dan in jezelf en je kinderen en start de verandering. Dit kan al een verschil maken doordat jij meer inzichten krijgt en hier naar gaat handelen. Ik maak dan een aangepast traject voor jou.

Als er punten naar voren komen die in het ouderschapsplan aangepast moeten worden, dan regel ik een aanvulling op jullie huidige ouderschapsplan. Door deze beide te ondertekenen en toe te voegen aan het ouderschapsplan worden de nieuwe afspraken van kracht.

Als tijdens het traject blijkt dat het goed zou zijn om de kinderen ook te spreken dan zal ik dit voorstellen. Het is dan aan jullie om te besluiten om dit wel of niet te doen.

In principe wordt het bedrag in 2 keer gefactureerd. Bij start en bij einde traject. Als dit niet mogelijk is, dan kunnen we in overleg altijd iets anders afspreken.