In Nederland eindigen steeds meer relaties in een scheiding. In 2023 eindigden 24.310 huwelijken in een scheiding en gingen er 3.544 stellen uit elkaar met een geregistreerd partnerschap. En dan zijn de aantallen van stellen met of zonder samenlevingscontract nog niet eens bekend. Als we dan de stellen hierbij optellen die in een relatiecrisis zitten, dan komen de aantallen nog hoger uit. Als werkgever is de kans dus groot dat je hiermee te maken krijgt. Uit onderzoek blijkt ook dat het percentage van werknemers die uitvallen door relatiecrisis/scheiding steeds hoger wordt.
Impact werknemer
Bij een werknemer in een relatiecrisis/scheiding spelen emoties een grote rol. De stress, onzekerheid en verdriet zorgen er vaak voor dat slapen slecht gaat en de gedachten de hele dag van hot naar her vliegen. Zeker als er ook kinderen betrokken zijn dan zijn de zorgen nog groter. Het eigen verdriet wordt vaak eerst aan de kant gezet omdat de kinderen op nummer één staan.
Mensen willen niet falen en proberen ook in tijden van crisis alle ballen hoog te houden. Het gezin draait door, sociale contacten moeten onderhouden worden en het werk mag er al helemaal niet onder lijden.
Het (potentiële) verlies van het gezin maakt dat de werknemer in rouw is. Het gaat niet alleen om het verlies van een partner, maar ook het gezin en eventuele financiële zorgen horen hierbij.
Alle zorgen, stress en verdriet maakt dat werknemers niet volledig de focus op het werk kunnen hebben. Dit heeft dan ook impact voor de werkgever.
Impact werkgever
Door alles wat er bij de werknemer speelt kunnen de prestaties veranderen. Er wordt minder werk verzet of er worden meer fouten gemaakt. Dit zorgt er dan weer voor dat er meer werkdruk bij de collega’s komt te liggen. De sfeer binnen het team kan (hierdoor) negatiever worden. Collega’s weten niet altijd wat er speelt en ergeren zich aan de werknemer die er in hun ogen de kantjes vanaf loopt. De leidinggevende heeft meer werk aan het teamgevoel behouden en aan de extra aandacht voor de werknemer in crisis.
Uiteindelijk kan het zover komen dat de werknemer zich ziek moet melden omdat alle ballen hooghouden niet meer lukt. Dit kan jaarlijks veel extra kosten met zich meebrengen voor het bedrijf.
Wat kun je als werkgever doen…
Een relatiecrisis en zeker een scheiding is een life event met veel impact. Een werknemer is niet gewoon ziek, nee, daar liggen zoveel thema’s onder ten grondslag. Er is specifieke hulp nodig en die kan InMedio bieden.
Met begeleiding van InMedio met de KernAanpak verklein je de kans op (onnodige) uitval. Minder uitval kan jouw bedrijf op jaarbasis duizenden of misschien wel tienduizenden euro’s besparen. Bovendien toon je betrokkenheid en goed werkgeverschap. Iets wat steeds belangrijker wordt. Investeren in je werknemer werkt op alle gebieden door.
Tijdens het traject gaat de werknemer aan de slag met persoonlijke ontwikkeling, emotie regulatie en communicatieve vaardigheden, waardoor de werknemer weer in verbinding komt met zichzelf en anderen. En dat komt jouw bedrijf ten goede.
Een individueel traject of een traject samen met zijn/haar partner is in te zetten ter preventie van (onnodige) uitval, maar ook op het moment dat er al sprake is van een ziekmelding. Maatwerk staat hierbij voorop.
Zijn jij en je werknemer enthousiast over het starten van een traject, neem dan contact met mij op. Ik plan dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek met de werknemer. Tijdens het gesprek kijk ik wat ik voor de werknemer kan doen en zal een voorstel op maat maken. Indien er een klik is met de werknemer én een akkoord van de werkgever, plannen we de gesprekken in.