Je bent er uit, je wil scheiden. Na al het getwijfel weet je het nu zeker. Maar hoe moet je dit aan je partner vertellen? In gedachten heb je het gesprek al verschillende keren gevoerd maar eigenlijk weet je helemaal niet hoe je dit aan moet pakken. Ik geef je graag enkele tips.

Tip 1 Vertel het persoonlijk

Hoe moeilijk het ook is, ga een persoonlijk gesprek aan met je partner. Hoe “veilig” het ook lijkt om een WhatsApp te sturen of het via de telefoon te vertellen, uiteindelijk bereik je er alleen maar het tegenovergestelde mee. “Onveiligheid” door het conflict wat er meteen ontstaat. Zeker als jullie kinderen hebben, is dit iets wat je niet wil. Ga respectvol met elkaar om, jullie hebben immers er ooit voor gekozen wel met elkaar verder te willen.

Tip 2 Kies een juist moment

Natuurlijk is er nooit een goed moment om je partner te vertellen dat je wil scheiden. Maar probeer wel zorgvuldig een moment te kiezen. Kies een moment dat jullie samen zijn en ook in een rustige setting zitten. Probeer het niet te vertellen als er tijdsdruk is omdat één van jullie naar het werk moet of een andere afspraak heeft. Neem de tijd om deze heftige boodschap te delen. Ook al weet de ander dat je er al langer mee bezig bent, het kan nog als een verrassing komen.

Tip 3 Ben duidelijk en geef ruimte

Ben maar meteen duidelijk naar je partner als je het gesprek begint en draai er niet omheen. Vertel meteen dat je wil scheiden en laat de boodschap bij je partner binnenkomen. Geef je partner vervolgens de ruimte om te reageren of om vragen te stellen. Misschien dat je van te voren al kunt bedenken welke vragen je partner zou kunnen stellen. Bedenk dan voor jezelf antwoorden op die vragen.

Als je partner vraagt waarom je wil scheiden, leg dan jouw gevoel uit en wat scheiden beter maakt voor jou. Probeer dit in positieve woorden te benoemen. Ga niet alleen maar kritiek uiten op je partner.

Tip 4 Laat emoties er zijn

Als jij verteld dat je wil scheiden dan kan de boodschap hard aankomen bij je partner. Er kunnen verschillende emoties naar boven komen. Schreeuwen, huilen, radeloosheid, verwijten maken, hyperventileren… Het kan allemaal. Het is ook niet niks wat je verteld. Laat de emoties er zijn maar ga niet inhoudelijk reageren. Reageer alleen op de emoties maar niet op de verwijten die gemaakt worden. Je beslissing staat vast en die zal niet veranderen.

Tip 5 Geef je partner tijd

Laat de boodschap even landen bij je partner. Als je tijdens het gesprek merkt dat de emoties wat afzwakken, vraag dan wanneer jullie verder kunnen praten. Misschien wil je partner meteen verder praten maar dat kan ook pas over een paar dagen zijn. Bedenk dan bij jezelf dat jij er ook innerlijk een hele tijd over nagedacht hebt.

En als jullie zover zijn om de scheiding te gaan regelen en een mediation traject te starten, dan sta ik voor jullie klaar. Wil je meer informatie of een eerste gesprek, neem dan contact met me op.

Ik wil contact opnemen!

Ik wil dit graag delen op mijn social media: