Een samengesteld gezin kan een prachtige, liefdevolle eenheid zijn, maar de weg naar succes is vaak niet zonder uitdagingen. Verschillende opvoedstijlen, onduidelijke grenzen, emoties van kinderen die zich aanpassen aan nieuwe gezinsdynamieken, en de druk om zowel partner als ouder te zijn, kunnen zorgen voor spanningen. Het goede nieuws is: een samengesteld gezin kan niet alleen werken, maar ook groeien en bloeien. Ik help jullie de tools en strategieën te ontwikkelen om van je samengestelde gezin een hechte, gelukkige en harmonieuze familie te maken.

Of je nu net een samengesteld gezin hebt gevormd of al een tijd samen bent, ik bied begeleiding die gericht is op het versterken van de onderlinge relaties, het verbeteren van de communicatie en het creëren van een liefdevolle en stabiele gezinsstructuur.

Herken je dit bij jullie samengesteld gezin?

  • Verschil in dagelijks leven.
    Je merkt dat er toch wel veel verschillen zijn tussen de twee gezinnen. De tafelmanieren, bedtijd, omgang met elkaar en afwijken van de afspraken zijn allemaal punten die ineens tot irritaties leiden.

  • Afspraken niet nakomen.
    Je hebt samen met je partner huisregels gemaakt maar regelmatig houden gezinsleden zich niet aan de afspraken. Jij bent steeds degene die er over begint en het lijkt wel alsof je partner de afspraken vergeten is. Je weet niet zo goed wat je wel en niet kunt zeggen.

  • Moeilijkheid “rol” ex-partner.
    Je merkt dat de ex-partners, de andere ouder van jullie kinderen, ook een “rol” hebben binnen jullie samengesteld gezin. Logisch, maar niet altijd gemakkelijk. Je weet niet zo goed hoe je hier mee om moet gaan.

  • Ontstaan twee “kampen”.
    Je merkt dat er vaker twee kampen ontstaan binnen jullie samengesteld gezin. Vooral als er iets voorvalt wat niet zo fijn is. Het is dan echt gezin één tegen gezin twee. Hoe los je dat nu weer op?

Wat als je nu niks doet?

Dan wordt het alleen maar van kwaad tot erger. Jullie begrijpen elkaar niet meer en er komen steeds meer ruzies. Je irriteert je aan alles en krijgt steeds meer het gevoel dat je er niet toe doet. Ook met de kinderen en tussen de kinderen ontstaan er spanningen. Er ontstaan twee kampen. Het ene gezin tegen het andere. Je vergeet alle mooie momenten die jullie als partners samen hebben, maar ook als gezin. En dan is jouw samengesteld gezin ook één van die 60% van de samengestelde gezinnen die binnen 5 jaar weer uit elkaar zijn. Dat gaat jullie toch niet gebeuren?

Hoe zou het voor jou zijn als…

  • Er rust is in jullie samengesteld gezin, zodat jullie met vertrouwen de toekomst in stappen.

  • Jullie “thuis” een plek is waar iedereen zichzelf kan zijn en zich ook echt thuis voelt.

  • Jullie samengesteld gezin een plek is waar iedereen zich gezien en gehoord voelt.

  • Jullie samen werken aan maximaal geluk en eigen ontwikkeling binnen jullie samengesteld gezin.

“Maak van jullie huis een thuis voor iedereen”

Dit is mogelijk met het “Samengesteld gezin” traject

Vóór jullie eerste afspraak krijgen jullie al de 1e individuele opdracht. De uitwerking daarvan geeft een mooie inkijk hoe jullie individueel jullie samengesteld gezin zien. Spannend en confronterend, maar nodig omdat dit de basis vormt voor de invulling van het traject.

Op basis van de thema’s die bij jullie samengesteld gezin spelen, bepalen jullie met welk thema er gestart wordt. Thema’s die vaker aan bod komen zijn waarden & normen, opvoeding, bloedband versus stiefband, invloed ex-partner en het samenvoegen van twee gezinnen.

We, maar vooral jullie, gaan aan de slag. Ik stel vragen, spiegel, soms confronterend maar altijd respectvol en opbouwend. Reflecterend naar gemaakte keuzes, ervaringen, handige en minder handige acties. Onderzoekend naar waar jullie kracht ligt en oplossingen biedend om liefdevol met elkaar het leven te leven. Stap samen door op de goede weg richting harmonie.

Na elk gezamenlijk gesprek krijgen jullie praktische opdrachten mee om samen thuis uit te werken of – beter nog – direct toe te passen. Ik vergeet uiteraard jullie kinderen niet en zorg ook voor leuke opdrachten voor hen; als jullie dit willen uiteraard. Samen kijken naar wat voor jullie samengestelde gezin het beste past. Is het te moeilijk om dit samen thuis te doen, dan help ik jullie daarmee en doen we het samen.

Al vanaf jullie 1e afspraak bij mij weet je waar je aan toe bent. Wanneer je weer een vervolgafspraak hebt, met welke opdrachten en wanneer ik jullie ‘los ga laten’. Gemiddeld genomen staat binnen drie maanden jullie gezin goed op de rails om vol vertrouwen de toekomst samen in te stappen.

Na afloop van dit traject heb je…

  • Vertrouwen in de toekomst. Je weet wat ieders rol is binnen het samengestelde gezin en je weet wat je als stiefouder wel en niet kunt doen.

  • Rust in je hoofd. Jullie hebben samen als ouders afspraken gemaakt over het (stief)ouderschap en weten wat je van elkaar kan verwachten.

  • Geen zorgen meer over de invloed van de ex-partner. Jullie weten welke rol de andere ouder speelt en hoe jullie dit binnen jullie gezin integreren.

  • Een eigen gezinscultuur waar elk gezinslid zichzelf kan zijn en er zich goed bij voelt.

Investering “Samengesteld gezin” traject

Tijdens de vrijblijvende kennismaking luister ik vooral naar jullie. Luisteren en vragen stellend om een goede inschatting te kunnen maken van duur en kosten van de begeleiding. Ik vind het belangrijk hier transparant in te zijn.

Wist je dat het soms mogelijk is deze investering vergoedt te krijgen? Neem contact met me op voor de mogelijkheden.

Volg je mij al op Linkedin?

Veel gestelde vragen

Ja dat kan. Als je partner niet mee wil, investeer dan in jezelf en je gezin en start de verandering. Dit kan al een verschil maken doordat jij meer inzichten krijgt en hier naar gaat handelen. Ik maak dan een aangepast traject voor jou.

Jazeker kan dat. Dit kan juist goed zijn om vooraf al inzichten te krijgen waar jullie als partners anders over denken. Hiermee voorkom je dat dit tijdens het samenwonen naar voren komt. Irritaties en verdriet kunnen hiermee voorkomen worden.

Als jullie het fijn vinden dan kunnen we op het einde van het traject een extra afspraak plannen met de kinderen erbij. We kunnen dan samen afstemmen wat jullie belangrijk vinden om met ze te bespreken. Dit wordt dan wel als extra consult geteld.

In principe wordt het bedrag in 2 keer gefactureerd. Bij start en bij einde traject. Als dit niet mogelijk is, dan kunnen we in overleg altijd iets anders afspreken.