Als je gaat scheiden, moet er veel geregeld en besloten worden. Denk aan de zorg voor de kinderen, het verdelen van spullen en verdelen van vermogen en schulden. Dit is vaak niet gemakkelijk omdat er zo veel verschillende emoties spelen bij jou en je bijna ex-partner. En daardoor ben je vaak snel geneigd jezelf weg te cijferen rondom de afspraken bij de scheiding.

Wat ik vaak aan de mediation tafel hoor als er kinderen zijn “Als de kinderen het maar goed hebben”. Of degene die uiteindelijk de knoop heeft doorgehakt om te gaan scheiden zegt“ Ik hoef niks, jij mag alles hebben”. In mijn ogen, beide natuurlijk gedrag dat naar voren komt door schuldgevoel of de angst om je kinderen pijn te doen. En aan jezelf denken kan worden gezien als egoïstisch of dat je een slechte ouder bent. Maar is dat ook zo?

Ik ben van mening dat als je goed voor jezelf zorgt, je ook beter voor je kinderen kunt zorgen. In het vliegtuig moet je niet voor niks eerst je eigen masker opzetten als er iets gebeurd en dan pas bij je kind. Zorg dat als er afspraken gemaakt worden of als er spullen verveeld worden, dat je kijkt of die in jouw nieuwe leven en dat van je kinderen past. Want alleen dan maak je afspraken die je kunt volhouden.

Bijvoorbeeld bij het maken van de zorgregeling van de kinderen. Zorg dat deze past bij je werkschema en eventuele hobby’s. Maar let er ook op dat de kinderen niet drie keer per week van ouder moeten wisselen.

Daarnaast zijn er ook wettelijke regels waar je niet altijd onderuit kan. Zo is alimentatie voor de kinderen verplicht en kun je niet zomaar geld uit verschillende potjes met elkaar uitruilen zonder dat de belastingdienst om de hoek komt kijken. Zorg daarom dat je je goed laat voorlichten.

Uiteindelijk is de keuze aan jou. Welke keus maak jij? 

Kan ik jou helpen om een keus te maken en om de afspraken voor de scheiding te regelen? Neem dan contact met me op.

Ik wil een kennismakingsgesprek

Ik wil dit graag delen op mijn social media: