Wat denkt hij wel niet? Dat kan toch niet wat hij wil? En moet ik dan maar toegeven? Dat past toch helemaal niet? En voordat ik het weet zitten we in een WhatsApp ruzie over het aanpassen van de zorgregeling van onze kinderen. Ik vind de huidige regeling wel goed maar hij wil wat anders, hoe komen we hier nu samen uit?

Na een tijdje blijkt inderdaad dat jullie er niet samen uitkomen en daar is maar één oplossing voor; we moeten naar een mediator. Iemand zoals Steffie van InMedio, die ons kan helpen bij de eindeloze discussies en het papierwerk.

Steffie: Als jullie gaan scheiden of in conflict zijn tijdens een scheiding, dan ligt de focus vaak op wat niet goed gaat en wat de ander fout doet. Hierdoor lopen de emoties hoog op en komen jullie er samen niet meer uit. InMedio begeleidt als onafhankelijke mediator het gesprek tussen jou en de ex-partner.

Daar zitten we dan

En daar zitten we dan samen, als ouders na een scheiding, in de wachtruimte bij Steffie van InMedio. We zitten er wat onwennig en gespannen, want we weten eigenlijk niet zo goed wat er gaat gebeuren. Gelukkig worden we snel naar binnen geroepen en krijgen we koffie en thee aangeboden om het ijs een beetje te breken. Als we die eenmaal voor ons hebben staan, worden we nog zenuwachtiger. Steffie ziet het aan ons, maar dat maakt niets uit. Geen idee wat ons te wachten staat dus laat Steffie ons niet langer in spanning en gaat van start.

Wat een voldoening

Allereerst mogen we allebei ons verhaal vertellen. Eerst ieder kort, een paar keer op en neer. Dit om inzicht te krijgen hoe we allebei tegen het ontstane conflict aankijken. We beginnen globaal, maar al snel gaan we dieper het conflict in en blijkt ook dat er nog wel meer te bespreken valt. Alles wordt door Steffie bijgehouden zodat uiteindelijk ook alles weer aan bod komt. Ze zorgt er nog meer voor dat we beide aan de beurt komen en probeert door de juiste vragen te stellen ook echt te achterhalen wat ons beide beweegt in wat we willen. En in hetgeen wat we juist niet willen.

Waarom ik een bepaalde aanpassing wel of niet kan maken en waarom hij juist wil wijzigen met de zorgregeling. Het is niet gemakkelijk want al snel komen er emoties bij en zijn het niet alleen maar feiten die over tafel gaan. Al snel blijkt dat de emoties er juist wel voor zorgen dat we uiteindelijk ook naar elkaar luisteren. Maar vooral begrip krijgen voor elkaars zienswijzen.

Op naar een nieuwe toekomst

Uiteindelijk zijn er een paar sessies nodig voordat we eruit zijn. Na elke sessie kijken we samen welke stappen er al gezet zijn, maar ook de onderwerpen waar we nog over moeten nadenken. Die komen de volgende keer weer aan bod. Na de 2e sessie hebben we een lijst met wensen, waar we iets mee willen in onze gezamenlijke zorgregeling. Samen zijn we, onder begeleiding van Steffie, gaan onderhandelen. Echt een beetje zoals cd van jou, cd van mij, zoals het bekende lied. Maar door het onderhandelen en te kijken welke waarde we beide aan iets geven, kunnen we er wel samen uitkomen.

Steffie: Dat is één van de belangrijkste dingen van mediation: jij bepaalt zelf welke waarde je aan iets geeft en wat jij ervoor terug wil geven. Uiteindelijk is het dan ook echt een besluit wat je zelf genomen hebt. Niemand die je verteld wat je wel of niet moet doen.

Na een aantal sessies zijn we er dan ook samen uitgekomen en wordt de nieuwe zorgregeling toegepast. Het “stomme” is dat de nieuw afgesproken zorgregeling al een optie was voordat we aan mediation begonnen.

Dus waarom zijn we er niet samen uitgekomen en met mediaton wel?

Steffie licht het graag even toe:

  • Jullie hadden wel de wil om er samen uit te komen, maar er was een derde persoon voor de procesbegeleiding nodig. Iemand die ervoor zorgt dat jullie niet door elkaar appen of praten, en jullie beide de kans geeft om het woord te nemen;
  • Mediation, of eigenlijk de mediator, zorgde er dus voor dat jullie naar elkaar luisterden;
  • Door de voorwaarden van mediation voelden jullie ook de ruimte om alles te zeggen wat jullie los van elkaar bezig hield. De emoties liepen hoog op. Niet fijn op dat moment, maar dat zorgde er wel voor dat alles op tafel kwam;
  • Jullie konden tijdens het onderhandelen keuzes maken waar jullie zelf achter stonden. Als mediator zorgde ik ervoor dat alle onderhandelingspunten ook aan bod kwamen;
  • De nieuwe afspraken zijn op papier gezet waardoor jullie zich meteen aan de nieuwe zorgregeling konden houden. Er is geen onenigheid meer.

Ga je scheiden of ben je al gescheiden en denk je ook mediation nodig te hebben? Neem dan contact met me op of kijk eens bij het mediation aanbod wat InMedio voor jou kan betekenen.

Ik wil een kennismakingsgesprek

Ik wil dit graag delen op mijn social media: