Ik weet het zelf nog zo goed, het maken van het ouderschapsplan samen met de vader van mijn kinderen. Super praktisch hebben we er toen naar gekeken. Wat kan wel met jouw werk, wat past bij mijn hobby’s en wat is vooral handig voor de kinderen. Toen dachten we, dit is een goed en duidelijk ouderschapsplan. Maar na de scheiding kwamen we er toch ook wel achter dat het niet allemaal zo duidelijk was als we dachten. Laat ik eens wat voorbeelden en tips ouderschapsplan geven.

 • De kinderen gaan woensdagavond naar de moeder
  Is toch duidelijk zou je zeggen? Nou, ik kan je zeggen dat is het niet. Want wat is woensdagavond? Is dat exact 18.00 uur of is het 19.00 uur of nog later?
 • Vakanties worden in onderling overleg afgestemd
  Lekker makkelijk, hoeven we er nu niet over na te denken. Een keuze die we bewust maakten maar waar we al snel achter kwamen dat het niet handig was. Elke keer moesten we samen in overleg waarbij het elke keer kans op discussies gaf. En geloof me die kwamen er ook
 • Even weken bij de moeder en oneven weken bij de vader
  Heel duidelijk totdat er ineens 53 weken in één jaar zitten. Dat is om de zoveel jaar het geval. Blijven de kinderen dan 2 weekenden achter elkaar bij de vader? Of is even/oneven gewoon het begin en wisselt dat om de zoveel jaar?

En zo kan ik nog wel wat voorbeelden geven. Door mijn eigen ervaring en mijn opleidingen kan ik jullie goed helpen met het ouderschapsplan. Ik zal jullie tips en informatie geven. En kan suggesties doen hoe het duidelijk afgesproken kan worden. Maar uiteindelijk is het aan jullie als ouders hoe jullie het ouderschapsplan opstellen. Willen jullie elk detail opschrijven of juist veel achteraf overleggen. Het kan allemaal.

Tips ouderschapsplan

 • Zorg dat het een ouderschapsplan wordt dat bij jullie kinderen maar ook jullie levens past. Kijk bijvoorbeeld met de zorgregeling dat de kinderen niet te vaak van huis moeten wisselen.
 • Denk na over de detaillering van het opschrijven van de afspraken. Kijk niet alleen naar de situatie nu, maar ook naar de toekomst. Nu gaan jullie nog goed samen in overleg maar stel dat er in de toekomst iets gebeurd waardoor jullie niet meer met elkaar kunnen overleggen. Als er overal staat “in overleg” dan kan dit later voor veel discussies zorgen.
 • Evalueer het ouderschapsplan met elkaar. Doe dit zeker op momenten dat er belangrijke zaken wijzigen zoals nieuwe school of als er iemand wil verhuizen.
 • Vergeet bijzondere activiteiten niet. Bijvoorbeeld familiedag of kinderfeestjes, hoe willen jullie daarmee omgaan.

Uit ervaring weet ik dat je tijdens de scheiding met zoveel zaken bezig bent, dat het soms ook nog niet helemaal duidelijk is hoe je leven er na de scheiding uitziet. Dan worden er afspraken gemaakt die achteraf toch niet goed werken voor de kinderen of voor jou. Daarom heb ik standaard een nazorggesprek na 9-12 maanden. Op dat moment kijken jullie als ouders samen met mij als mediator naar het ouderschapsplan. Klopt het zoals eerder afgesproken of moeten er toch aanpassingen doorgevoerd worden.

Kan ik jou helpen met het ouderschapsplan duidelijk op te stellen? Neem dan contact met me op.

Ik wil contact opnemen!

Ik wil dit graag delen op mijn social media: