Lees meer over het ouderschapsplan
Ik wil een ouderschapsplan (herzien)

Als jullie als ouders geen partners zijn, dan is het maken van goede afspraken belangrijk. Dit geeft jullie, maar zeker ook de kinderen rust. Daarnaast is het ook vanuit de wet, als je uit elkaar gaat, bijna altijd verplicht als je kinderen jonger dan 18 jaar zijn. Deze afspraken worden vastgelegd in een ouderschapsplan en een mediator kan jullie hierbij helpen.

Het ouderschapsplan is verplicht voor kinderen onder de 18 jaar als:

 • jullie zijn gehuwd;
 • jullie een geregistreerd partnerschap hebben;
 • jullie samenwonend zijn en een aantekening van gezamenlijk gezag in het gezagsregister hebben;
 • kinderen die niet van jullie samen zijn maar waar jullie wel beiden gezag over hebben.

Er zijn zoveel verschillende zaken die geregeld worden. Het is aan jullie wat er allemaal vastgelegd wordt (naast een paar verplichte zaken) en tot welke afspraken jullie samen komen!

Ik wil een kennismakingsgesprek

Ouderschapsplan opstellen

Bij het opstellen van een ouderschapsplan zijn er belangrijke zaken die je kunt vermelden. Sommige punten zijn zelfs verplicht. Enkele voorbeelden van belangrijke of verplichte punten zijn:

 • Verdeling zorg en opvoeding van de kinderen, inclusief vakantieregeling gescheiden ouders;
 • Informatieplicht tussen (gescheiden) ouders;
 • Kinderalimentatie;
 • Afspraken rondom opvoeding;

Sommige zaken lijken in het begin misschien overbodig, maar de ervaring leert dat je beter zaken goed kunt afspreken voordat er later toch weer onenigheid over ontstaat. De stem van het kind vindt InMedio ook belangrijk. Daarom is een kind gesprek altijd standaard. De kinderen voelen zich dan gehoord en ze kunnen vertellen wat voor hun belangrijk is. Uiteindelijk bepalen jullie als ouders wat er daadwerkelijk meegenomen wordt in het plan.

Een ouderschapsplan is dynamisch en verandert omdat de kinderen en jullie als ouders veranderen. Daarom biedt InMedio standaard na 9-12 maanden een nazorg gesprek aan. Tijdens dit gesprek wordt gekeken of de afspraken nog steeds zijn zoals gewenst. Is dit niet het geval dan worden jullie gewenste aanpassingen in het ouderschapsplan doorgevoerd.

Om het ouderschap na scheiden goed te regelen is onbetaalbaar.
Het geeft zoveel rust als er goede afspraken gemaakt zijn.

Ik wil een ouderschapsplan (herzien)

Mediator voor het
ouderschapsplan

Mediator
voor het
ouderschapsplan

Als jullie als ouders samen goed kunnen communiceren en overleggen dan zou een ouderschapsplan ook zonder mediator opgesteld kunnen worden. De praktijk leert echter dat het goed en duidelijk vastleggen van de afspraken het moeilijkste is. Hierdoor ontstaan er achteraf vaak alsnog irritaties of conflicten.

Wat is goed om te weten als je een ouderschapsplan bij een mediator opstelt en dan specifiek bij InMedio?

 • Jullie bepalen welke afspraken er gemaakt worden en tot welk detail alles vastgelegd wordt.
 • Steffie zal als mediator bemiddelen en onafhankelijk zijn. Als jullie er samen niet uitkomen zal ze wel tips geven maar jullie besluiten uiteindelijk.
 • Steffie zal de gemaakte afspraken duidelijk vastleggen zodat er achteraf geen discussies zullen ontstaan.
 • Na 9-12 maanden is er altijd een nazorg gesprek om te kijken of er aanpassingen in het ouderschapsplan nodig zijn.
Ik wil een ouderschapsplan (herzien)

Het geheim van vooruit komen is simpelweg beginnen’.

Investering “ Nieuw ouderschapsplan”

Investering
Nieuw
ouderschapsplan”

De investering voor het “Nieuw ouderschapslan” traject is €799 inclusief 21% BTW. Het traject is inclusief 3 gezamenlijke gesprekken, 1 KIES-kindgesprek, officieel ouderschapsplan en een nazorg gesprek.

Het is ook mogelijk om het ouderschapsplan zelf te maken naar aanleiding van de 3 gezamenlijke gesprekken. Ik zal dan de eindcontrole doen en kijken of alles duidelijk opgeschreven is. In dat geval kan ik een korting geven van €249 euro.

Zijn er ook afspraken die door beëindiging samenlevingsovereenkomst vastgelegd moeten worden, dan kan dit in combinatie en is de investering € 1049 inclusief 21% BTW.

Mocht het gewenst zijn om de gesprekken aan huis te doen, dan komt er een meerprijs voor de kilometervergoeding en reistijd bij.

Ik wil contact opnemen

Investering “ouderschapsplan herzien

Investering
“Ouderschapsplan
herzien

De investering voor het “Ouderschapsplan herzien” traject is € 499 inclusief 21% BTW.

Het traject is inclusief 2 gezamenlijke gesprekken, 1 KIES-kindgesprek en toevoeging/aanpassing op het ouderschapsplan.

Mocht het gewenst zijn om de gesprekken aan huis te doen, dan komt er een meerprijs voor de kilometervergoeding en reistijd bij.

Ik wil contact opnemen

Veel gestelde vragen

Het ouderschapsplan is verplicht voor kinderen onder de 18 jaar als:

 • jullie zijn gehuwd;
 • jullie een geregistreerd partnerschap hebben;
 • jullie samenwonend zijn en een aantekening van gezamenlijk gezag in het gezagsregister hebben;
 • kinderen die niet van jullie samen zijn maar waar jullie wel beiden gezag over hebben.

Het is geen verplichting maar ik raad het wel aan. Soms lijkt het aan de buitenkant goed te gaan met de kinderen maar speelt er van alles. Hoe jong kinderen ook zijn, ze hebben vragen maar durven deze door loyaliteitsconflicten of door het verdriet wat ze bij jullie zien niet te stellen. Door de kinderen met een derde in gesprek te laten gaan, durven ze soms meer te zeggen dan tegen jullie.

Ik raad aan om het ouderschapsplan jaarlijks te bekijken. Past het nog bij de leeftijd van de kinderen? Zijn er belangrijke dingen gewijzigd die invloed hebben op het ouderschapsplan? Als alles nog goed loopt hoef je niks te doen. Wil je wel iets aanpassen? Dan kunnen jullie dat samen overleggen of naar een mediator gaan.

In principe wordt het bedrag in 2 keer gefactureerd. Bij start en bij einde traject. Als dit niet mogelijk is, dan kunnen we in overleg altijd iets anders afspreken.