Als jullie als ouders geen partners zijn, dan is het maken van goede afspraken belangrijk. Dit geeft jullie, maar zeker ook de kinderen rust. Daarnaast is het ook vanuit de wet, als je uit elkaar gaat, bijna altijd verplicht als je kinderen jonger dan 18 jaar zijn. Deze afspraken worden vastgelegd in een ouderschapsplan en een mediator kan jullie hierbij helpen.
Het ouderschapsplan is verplicht voor kinderen onder de 18 jaar als:
- jullie zijn gehuwd;
- jullie een geregistreerd partnerschap hebben;
- jullie samenwonend zijn en een aantekening van gezamenlijk gezag in het gezagsregister hebben;
- kinderen die niet van jullie samen zijn maar waar jullie wel beiden gezag over hebben.
Er zijn zoveel verschillende zaken die geregeld worden. Het is aan jullie wat er allemaal vastgelegd wordt (naast een paar verplichte zaken) en tot welke afspraken jullie samen komen!
Ouderschapsplan opstellen
Bij het opstellen van een ouderschapsplan zijn er belangrijke zaken die je kunt vermelden. Sommige punten zijn zelfs verplicht. Enkele voorbeelden van belangrijke of verplichte punten zijn:
- Verdeling zorg en opvoeding van de kinderen, inclusief vakantieregeling gescheiden ouders;
- Informatieplicht tussen (gescheiden) ouders;
- Kinderalimentatie;
- Afspraken rondom opvoeding;
Sommige zaken lijken in het begin misschien overbodig, maar de ervaring leert dat je beter zaken goed kunt afspreken voordat er later toch weer onenigheid over ontstaat. De stem van het kind vindt InMedio ook belangrijk. Daarom is een kind gesprek altijd standaard. De kinderen voelen zich dan gehoord en ze kunnen vertellen wat voor hun belangrijk is. Uiteindelijk bepalen jullie als ouders wat er daadwerkelijk meegenomen wordt in het plan.
Een ouderschapsplan is dynamisch en verandert omdat de kinderen en jullie als ouders veranderen. Daarom biedt InMedio standaard na 9-12 maanden een nazorg gesprek aan. Tijdens dit gesprek wordt gekeken of de afspraken nog steeds zijn zoals gewenst. Is dit niet het geval dan worden jullie gewenste aanpassingen in het ouderschapsplan doorgevoerd.
Om het ouderschap na scheiden goed te regelen is onbetaalbaar.
Het geeft zoveel rust als er goede afspraken gemaakt zijn.


Mediator voor het
ouderschapsplan
Mediator
voor het
ouderschapsplan
Als jullie als ouders samen goed kunnen communiceren en overleggen dan zou een ouderschapsplan ook zonder mediator opgesteld kunnen worden. De praktijk leert echter dat het goed en duidelijk vastleggen van de afspraken het moeilijkste is. Hierdoor ontstaan er achteraf vaak alsnog irritaties of conflicten.
Wat is goed om te weten als je een ouderschapsplan bij een mediator opstelt en dan specifiek bij InMedio?
- Jullie bepalen welke afspraken er gemaakt worden en tot welk detail alles vastgelegd wordt.
- Steffie zal als mediator bemiddelen en onafhankelijk zijn. Als jullie er samen niet uitkomen zal ze wel tips geven maar jullie besluiten uiteindelijk.
- Steffie zal de gemaakte afspraken duidelijk vastleggen zodat er achteraf geen discussies zullen ontstaan.
- Na 9-12 maanden is er altijd een nazorg gesprek om te kijken of er aanpassingen in het ouderschapsplan nodig zijn.
De investering voor het “Ouderschapsplan herzien” traject is € 499 inclusief 21% BTW.
Het traject is inclusief 2 gezamenlijke gesprekken, 1 KIES-kindgesprek en toevoeging/aanpassing op het ouderschapsplan.
Mocht het gewenst zijn om de gesprekken aan huis te doen, dan komt er een meerprijs voor de kilometervergoeding en reistijd bij.