Als je besluit te gaan scheiden dan kun je voor de afhandeling kiezen voor een mediator of advocaat. Maar wanneer kies je nu voor een mediator of advocaat bij scheiding? Daarin spelen verschillende omstandigheden een rol en heeft alles voor-en nadelen.

Samen scheiden of niet?

Gaan jullie samen respectvol scheiden of wordt het een vechtscheiding? Dat bepaald voor een groot deel al de keus die je maakt. Een mediator staat jullie beide bij en zorgt er als scheidingsbemiddelaar voor dat jullie samen in gesprek blijven om de afspraken te maken. Staan jullie lijnrecht tegenover elkaar en is er een kleine kans dat jullie het eens worden, dan kies je voor een advocaat. Een advocaat kan niet beide partijen ondersteunen. Hierdoor zullen jullie beide een eigen advocaat in moeten schakelen. Er zijn ook advocaten die als mediator werken. Dan maak je  bewust de keuze of je de advocaat als mediator inhuurt of als advocaat.

Voordelen en nadelen

In mijn ogen zijn de voor-en nadelen niet onder te verdelen in je keuze voor mediator of advocaat. Dit heeft vooral te maken met de manier waarop je gaat scheiden. Want die manier bepaald je keuze voor een mediator of advocaat.

Zelf beslissen gaat sneller

Samen scheiden is niet alleen prettig maar ook sneller. Als jullie samen kunnen overleggen dan kunnen jullie afspraken maken die voor jullie samen maar ook ieder apart goed voelen. Hierdoor kunnen jullie zelf knopen doorhakken.

Als er 2 advocaten ingeschakeld worden dan behartigen zij de belangen van jullie apart. Daardoor zal er een strijd ontstaan en kan het maanden en soms wel jaren duren voordat de scheiding rond is. Mochten de advocaten er samen niet uitkomen dan zullen jullie naar de rechtbank moeten. En dan ligt het lot ook niet meer in jullie eigen handen maar in die van de rechter.

Kosten

Als je er samen uit kunt komen, dan is het goedkoper om voor een mediator te kiezen. Simpelweg omdat het uurtarief lager ligt dan die van een advocaat. Er zijn ook advocaat-mediators. Sommigen hanteren voor beide rollen hetzelfde tarief terwijl een ander een lager tarief hanteert voor mediation.

Daarnaast spreekt het voor zich dat als er 2 advocaten nodig zijn je ook dubbel betaald. Daarnaast is de doorlooptijd veel langer en zullen de kosten in de duizenden euro’s oplopen.

Toekomst

Hoe jullie samen verder gaan na de scheiding is ook afhankelijk van hoe jullie uit elkaar gaan. Zeker als er kinderen zijn dan is het zoveel waard om samen te scheiden. Als je samen afspraken kunt maken die goed voelen dan is het zoveel makkelijker om na de scheiding ook samen door één deur te kunnen. Dit geeft niet alleen jullie rust maar vooral de kinderen.

Je kunt je voorstellen als je met een flinke strijd uit elkaar gaat dat je daarna zo’n wrok koestert tegen elkaar. Vooral de kinderen zullen hier de dupe van zijn. Zeker omdat ze erg loyaal zijn naar beide ouders.

Kies voor InMedio

Al met al kun je concluderen dat samen scheiden veruit het prettigst, goedkoopst en snelst is. Zeker op de lange termijn. Alles bij elkaar is een mediator dan de beste keus. Maar lukt het je niet om er samen uit te komen dan wens ik je een hele goede advocaat.

Ga je scheiden en kan ik je als mediator daarbij helpen? Bel, Whattsapp of mail me dan. Het is ook mogelijk meteen een kennismakingsgesprek te plannen. Alle gegevens vind je via onderstaande button.

Ik wil een kennismakingsgesprek

Ik wil dit graag delen op mijn social media: