Wil je eerst deel 1 lezen van het mediation proces? Klik dan hier.

Je ploft thuis op de bank en drukt je hoofd in een kussen en begint te huilen. Pff, je hebt net het kennismakingsgesprek met Steffie, een mediator scheiding, gehad. Het was een prettig maar emotioneel gesprek. Het drukte meteen je neus weer op de feiten. Steffie gaf je wel meteen een warm en betrokken gevoel. En ze wist waar ze over sprak. Maar nu je thuis bent merk je dat je 45 minuten lang je emoties binnen hebt gehouden en die moeten er toch uit. Je denkt nog eens terug aan het gesprek van zojuist.

Toen Steffie een lekkere kop koffie had neergezet begon ze eerst aan jou en je partner te vragen hoe het was om daar aan die mediation tafel te zitten. Je wist eigenlijk niet zo goed wat je moest antwoorden. Zoveel emoties die door je heen gingen. Boosheid, zorgen en spanning aan de ene kant maar toch ook wel opluchting aan de andere kant. Dus dat heb je ook maar gezegd. Je merkte dat Steffie begreep dat jullie vol emoties zitten en dat het spannend is om naar een mediator te gaan. Ze stelde daarom ook voor dat zij zou beginnen met vertellen over zichzelf, mediation, hoe ze werkt als mediator en wat ze voor jullie kan doen. Fijn dacht je, hoef ik tenminste niks te zeggen.

Over Steffie

Steffie begon te vertellen. Dat ze zelf ook gescheiden is en haar kinderen jong waren. Toen je dat hoorde begon je meteen weer af te dwalen met je gedachten. Waarom zou Steffie gescheiden zijn? Is ze nu gelukkig? Hoe gaat het met haar kinderen? Waar woont ze nu? Maar je hield je aandacht erbij want je wilde weten wat ze nog meer te vertellen had. Ze vertelde waarom ze mediator geworden is en hoe haar leven na de scheiding eruit ziet. Je kreeg eigenlijk al snel antwoord op de vragen die je jezelf gesteld had en dat stelde je wel gerust. Zeker toen ze zei dat ze een gelukkige vrouw is.

Mediation

Toen ze begon over mediation ben je rechtop je stoel gaan zitten want dat wilde je goed meekrijgen. Vrijwillig, vertrouwelijk en neutraal. Die woorden zijn echt goed blijven hangen want die vind je belangrijk. Dat je weet dat je er altijd mee kunt stoppen als jullie er niet uitkomen. Dat er niks tegen iemand anders verteld mag worden over wat jullie bespreken. Maar ook dat Steffie al mediator neutraal is en jullie beide begeleidt. Ze legde uit hoe ze werkt en wat haar visie is rondom scheiden met kinderen. Dat jullie kinderen uiteraard heel belangrijk zijn maar dat je jezelf ook niet moet vergeten. Dat je ook mag kijken dat de afspraken die gemaakt worden ook bij jouw leven passen. Wat vond je dat fijn om te horen. Je kinderen zijn je alles en je maakt je zorgen over hoe het met ze zal gaan als ze te horen krijgen dat hun ouders gaan scheiden. Je wil alles voor ze doen dat ze het maar goed hebben. Maar je merkt ook dat je er nu aan toe bent voor jezelf te kiezen. Door te besluiten dat je wil scheiden heb je hier al een eerste stap in gemaakt.

Samen scheiden

Steffie gaf ook de praktische zaken aan van het Samen scheiden traject. Dat er een ouderschapsplan moet komen en een convenant waarin alle afspraken vastgelegd worden. En dat er een KIES-gesprek met de kinderen zal plaatsvinden, als wij daar akkoord mee gaan. Dat ze met een pakketprijs werkt en wat de kosten zullen zijn. Ook vertelde ze dat er met een advocaat samengewerkt wordt om de scheiding officieel in te kunnen dienen bij de rechtbank. We zullen dan ook een keer samen naar de advocaat gaan, omdat zij ook officieel moet verifiëren dat wat op papier staat ook hetgeen is dat wij willen.

Na een half uur was ze klaar met haar verhaal en vroeg ze of we nog vragen hadden. Natuurlijk had mijn partner nog verschillende vragen. Ik had er eigenlijk maar één “Wanneer kunnen we beginnen?” Voordat we afsloten gaf Steffie aan wat belangrijk is in de keuze voor een scheidingsmediator. Dat wij het vertrouwen moeten hebben dat zij de juiste persoon is om onze scheiding te regelen. Dat wij het gevoel hebben dat we open durven te zijn bij haar om zo samen tot een succesvolle scheiding te komen. Wat mij betreft is dat zeker zo maar ik kon niks aan mijn partner aflezen. Steffie merkte goed op dat wij daar aan de tafel echt niet gingen overleggen. Zij merkte ook echt wel dat wij elkaar niet aankijken en niet tegen elkaar praten. En daarom zei ze “Denk er even over na en laat me weten of jullie bij mij willen starten. En als dat zo is, dan plannen we een eerste afspraak.”

En nu zijn we dus thuis. Ik huilend op de bank en mijn partner in de tuin. Gesproken hebben we nog steeds niet maar een keuze voor een scheidingsmediator moeten we maken. En wat mij betreft snel, want ik wil scheiden.

Ga je scheiden en wil je ook kennis maken met mij? Plan dan vandaag nog je gesprek.

Ik wil een kennismakingsgesprek

Ik wil dit graag delen op mijn social media: