Scheiden heeft een grote impact op alle betrokken partijen. Als jullie lijnrecht tegenover elkaar staan en in een vechtscheiding komen, dan is de impact nog groter. Voor jou, je ex-partner maar zeker voor jullie kinderen. Door mediation zijn vechtscheidingen de afgelopen jaren wel afgenomen. Veel partners die gaan scheiden kiezen gelukkig toch voor een overlegscheiding. Zeker voor de kinderen is dit erg fijn. Daarnaast blijven jullie levenslang samen ouders en gaan elkaar nog vaak tegenkomen. Maar hoe voorkom je een vechtscheiding nu?

1. Volg online training Villa Pinedo

De online training van Villa Pinedo bestaat uit 6 modules. Tijdens deze modules krijg je handvaten voor jezelf en jullie kinderen om de pijn tijdens de scheiding te beperken. Zo leer je onder andere wat er echt in jullie kind omgaat en hoe jullie kind de vrijheid krijgt om van beide ouders te houden. De modules zijn als één geheel of apart te volgen.

2. Zelfreflectie

Leg de schuld van de scheiding niet alleen bij de ander maar kijk ook naar je eigen rol. Elkaar alleen maar verwijten maken zorgt ervoor dat de scheidingssituatie alleen maar verergerd. Door ook naar jezelf te kijken, kun je ook kijken wat jij er aan kunt doen om de situatie beter te maken. Vaak als je jezelf anders opstelt, dan volgt de ander vanzelf.

3. Luister naar de ander

Hoe moeilijk het soms ook kan zijn, blijf oprecht naar de ander luisteren. Ga niet voor je ex-partner invullen maar luister naar het echte verhaal. Houd de communicatie levend en stel vragen als je het niet begrijpt. De communicatielijn openhouden geeft zoveel meer ruimte om samen tot besluiten te komen.

4. Ruimte creëren

Als je besluit te gaan scheiden, dan woon je in het begin vaak nog in hetzelfde huis. Dit kan voor flinke irritaties gaan zorgen. Probeer elkaar daarom de ruimte te geven door ook ieder tijd voor jezelf te pakken. Ga een middagje weg of slaap een nacht bij vrienden.

5. Ben flexibel

Als jullie eenmaal in het proces zitten om afspraken te maken, ben dan ook flexibel. Als er punten zijn waar jullie anders over denken, bepaal dan voor jezelf hoe belangrijk iets voor je is. Kijk dan waar jij in mee zou kunnen gaan en bij welke punten jij je zin wil hebben.  Probeer bij die punten een goed verhaal te hebben zodat de ander je kan begrijpen.

6. Neem een adempauze

Als het echt niet gaat en je merkt dat jullie in rondjes blijven draaien of er alleen maar beschuldigingen over tafel gaan, neem dan een pauze. Kom allebei tot rust en denk na welke afspraken je zou willen maken. Als jullie beide rustiger zijn en niet in de hoge emoties dan is samen afspraken maken makkelijker.

7. Betrek de kinderen niet

Hoe makkelijk het soms ook gezegd kan worden “Dan zorg ik dat je de kinderen nooit meer ziet”, doe dat niet. De scheiding is tussen jullie als ouders. En ouders van jullie kinderen blijven jullie altijd. Zorg dat de kinderen niet in een tweestrijd komen en moeten gaan kiezen. Voor de lange termijn kan dit grote gevolgen hebben voor de kinderen zoals aangaan van relaties en emotionele problemen.

8. Kies de juiste mediator

Als je gaat scheiden is het makkelijk om de praktische kant te regelen. Zorg dat alles verdeeld wordt en dat er duidelijke afspraken komen rondom de kinderen. Maar het emotionele stuk samen bespreken onder leiding van een mediator kan ook. Op deze manier krijg je meteen de kans oud zeer te benoemen en te bespreken. Op dat moment niet fijn maar voor de lange termijn kan dit in het voordeel werken. InMedio is zo’n mediator die ook het gesprek rondom de emoties kan begeleiden.

Wil jij een vechtscheiding voorkomen en samen afspraken maken? Maak dan een afspraak met mij!

Ik wil een kennismakingsgesprek

Ik wil dit graag delen op mijn social media: