Als je gaat scheiden dan weet je vaak niet wat er allemaal geregeld moet worden. Er komt zoveel op je af. Verschillende emoties en onzekerheden maar ook allemaal praktische zaken. Om te beginnen heb je al de keuze om de scheiding via een advocaat of een mediator te regelen. Mijn advies ( met een beetje eigenbelang natuurlijk) is om te kiezen voor een mediator. Het scheidingsproces mediation bestaat uit enkele stappen. Graag neem ik je mee in het scheiden stappenplan zoals ik dat bij InMedio hanteer.

Het scheiden stappenplan

1. Kennismaken met de mediator

Ik begin altijd met een vrijblijvende en gratis kennismaking. Het is zo belangrijk dat er vanuit beide kanten vertrouwen is om het scheidingsproces mediation in te gaan. Tijdens dit gesprek voelen we dat vaak wel aan en wordt er vaak besloten het mediation traject wel of niet te starten. Naast de kennismaking gebruik ik deze afspraak ook om nog wat meer over mezelf en mijn werkwijze te vertellen.

2. Mediationcontract

Als het mediation traject gestart wordt, dan moeten er enkele officiële documenten gedeeld en getekend worden. Voor het eerste mediation gesprek is het van belang dat het mediation contract getekend wordt.  Hierin staan bijvoorbeeld de uitgangspunten van de mediation en de prijsafspraak. Daarnaast ontvang je de algemene voorwaarden en meer informatie over mediation.

3. Mediation gesprekken

Als al het papierwerk geregeld is, kunnen we de mediation starten. Tijdens de gesprekken gaan jullie samen duidelijke afspraken maken. Er is veel waar afspraken over gemaakt moeten worden, ook al liggen er vaak al afspraken vast. Het tijdstip van de verbinding en de voorwaarden (bijvoorbeeld Huwelijkse voorwaarden of samenwonen met samenlevingscontract) kunnen al voor een basis in de verdeling zorgen. Echter is het aan jullie samen om te bepalen hoe jullie hiermee omgaan. In overleg staat het jullie namelijk vrij hier aanpassingen in te doen.

Wat moet er zoal afgesproken worden?

  • Afspraken rondom de kinderen. Deze worden vastgelegd in het ouderschapsplan.
  • Hoe wordt jullie vermogen verdeeld. Dit gaat om bezittingen en schulden. Denk hierbij niet alleen aan geld op de betaal-en spaarrekening maar ook aan pensioen en schenkingen.
  • Blijft er iemand in het huis wonen? Waar gaat de ander wonen? Of wordt het huis verkocht?
  • Hoe worden alle spullen verdeeld?

En zo zijn er nog veel meer zaken die tijdens mediation aan bod komen. Buiten de afspraken die jullie samen maken, moet je na de scheiding ook zelf nog dingen gaan regelen. Je testament moet aangepast worden, de pensioenuitvoerder moet geïnformeerd worden en er moeten vaak nieuwe rekeningen geopend worden.

4. Officiële documenten opmaken

Als jullie alle afspraken gemaakt hebben dan wordt alles vastgelegd in een echtscheidingsconvenant/ vaststellingsovereenkomst en ouderschapsplan. Voor een samenlevingscontract doe ik dat allemaal zelf. Voor huwelijk en geregistreerd partnerschap krijg ik hulp van een advocaat. Dit omdat ik als mediator niet bevoegd ben om de stukken naar de rechtbank te sturen. Er zal dan ook één afspraak plaatsvinden met de advocaat samen. Dit zodat zij kan controleren of hetgeen zij gaat insturen ook is wat jullie samen hebben afgesproken. Zij is dit verplicht vanuit de Vereniging van Familierecht Advocaten en Scheidingsmediators.

5. Uitspraak rechtbank

Na ondertekening van alle documenten worden deze naar de rechtbank gestuurd. Afhankelijk van de drukte zal dit ongeveer 6 weken duren. Als de rechtbank de uitspraak heeft gedaan dan is de scheiding nog niet officieel rond. Hiervoor zal deze ingeschreven moeten worden bij de gemeente. Zodra dat gebeurd is, is de scheiding rond.

6. Eerste jaar na scheiden begeleiding

Scheiden is niet niks is en je maakt afspraken tijdens je heftigste emoties. Daarom bied ik het eerste jaar na scheiden nog extra begeleiding. Concreet zal er na 9-12 maanden een afspraak gepland worden om alle gemaakte afspraken te evalueren. Als het nodig is, kunnen afspraken aangepast worden en zullen deze vastgelegd worden.

Zoals al gezegd, scheiden is niet niks en is het een lang proces, zelfs het scheidingsproces met mediation Er moet zoveel geregeld worden, waardoor in dit blog in details treden niet te doen is. Heb jij specifieke vragen? Bel, WhatsApp of mail me dan via +31643762823 of info@inmedio.nl. Meteen een kennismakingsgesprek inplannen kan ook!

Ik wil een kennismakingsgesprek

Ik wil dit graag delen op mijn social media: