Herberekening alimentatie

Aan de hand van de berekeningen en eigen inzichten bepalen jullie tijdens de scheiding samen of er partneralimentatie en/of kinderalimentatie van toepassing is. De partneralimentatie en kinderalimentatie worden berekend op basis van de financiële draagkracht. Deze draagkracht kan veranderen en dan kan het raadzaam zijn om te kijken of er een herberekening alimentatie nodig is. Denk hierbij aan stijging of daling inkomen, verandering in zorgregeling kinderen, nieuwe partner of als er nog een kindje geboren wordt.

Voor de partneralimentatie en kinderalimentatie gelden andere regels wanneer er ook daadwerkelijk een aanpassing doorgevoerd kan worden. Een mediator, zoals InMedio, kan je hierbij helpen.

Ik wil contact opnemen

Herberekening kinderalimentatie

 • Stijging of daling inkomen
  Door een ontslag (minder inkomen) of promotie (hoger inkomen) kan de draagkracht wijzigen. Heb je minder inkomen maar is dat je eigen keuze ( zelf ontslag genomen/ minder gaan werken) dan hoeft de alimentatie niet aangepast te worden.
 • Verandering in zorgregeling kinderen
  De kinderalimentatie wordt ook berekend op basis van het aantal dagen dat de kinderen gemiddeld bij beide ouders zijn. Als de kinderen meer bij de betalende ouder zijn dan kan het zijn dat er minder alimentatie van toepassing is en viceversa.
 • Een nieuwe partner
  Bij het opnieuw samenwonen is een herberekening  niet nodig. Maar ga jij trouwen of geregistreerd partnerschap aan en staan de kinderen bij jou ingeschreven? Dan heeft de nieuwe partner een eigen onderhoudsplicht naar de kinderen en telt inkomen van diegene ook mee.
 • Er wordt een kindje geboren
  Als er bij de ouder die kinderalimentatie betaald nog een kindje wordt geboren dan heeft diegene hogere kosten en kan dit invloed hebben op de kinderalimentatie.
Ja ik wil een herberekening alimentatie

Herberekening partneralimentatie

 • Stijging of daling inkomen
  Als je salaris stijgt of daalt (bijvoorbeeld door ontslag, promotie of nieuwe baan) kan het zijn dat de alimentatie die is vastgesteld te hoog of te laag is. De alimentatie wordt namelijk vastgesteld op basis van draagkracht. En deze stijgt als er meer inkomen is en daalt als er minder inkomen is. Is de reden waarom er minder inkomen is omdat iemand zelf ervoor gekozen heeft om ontslag te nemen of minder te gaan werken bijvoorbeeld, dan zal de alimentatie niet aangepast hoeven te worden.
 • Een nieuwe partner
  Ga je (duurzaam) samenwonen, trouwen of een geregistreerd partnerschap aan en ontvang je partneralimentatie? Dan vervalt de partneralimentatie. Maar is degene die gaat samenwonen of trouwen juist degene die partneralimentatie betaald dan kan de alimentatie ook hoger worden omdat de inkomens dan bij elkaar worden opgeteld.
Ja ik wil een herberekening

Weetjes alimentatie

 • Jaarlijkse indexatie
  Alimentatie wordt jaarlijks geïndexeerd. Dit moet je zelf in de gaten houden en aanpassen. Aan het einde van het jaar worden de percentages bekend gemaakt. Bespreek dit dan met je ex-partner.
 • Alimentatie niet betalen?
  Ben je bang dat je ex-partner de alimentatie niet gaat betalen? Dan kun je de nieuwe alimentatie bedragen eventueel vastleggen via de rechtbank. Dit moet via een advocaat en daar zijn kosten aan verbonden. InMedio heeft contacten met een goede advocaat.
 • In gesprek
  Met een eventuele verandering kom je rechtstreeks aan het geld van jou en je ex-partner. Je ontvangt of betaald meer. Het zal dan ook niet altijd makkelijk zijn het gesprek te voeren samen. Als je meer gaat ontvangen zal je makkelijker het gesprek aangaan dan als je meer moet gaan betalen. Houd hier rekening mee.
 • Kinderalimentatie gaat voor
  De standaard regel is dat kinderalimentatie voor gaat op partneralimentatie. Dus als er niet voldoende draagkracht is voor allebei dan zal altijd eerst de kinderalimentatie toegewezen worden.
 • Alimentatie terugwerkende kracht
  Herberekening alimentatie wordt vaak niet met terugwerkende kracht verrekend. De datum van aanvraag of de datum dat jullie akkoord zijn wordt meestal aangehouden. Een rechter werkt hetzelfde.

Investering “Alimentatie opnieuw berekenen”

De investering voor een herberekening alimentatie bedraagt € 297 inclusief 21% BTW. Wordt er tegelijkertijd een herberekening van de partneralimentatie en kinderalimentatie gedaan dan is de totale investering € 397.

Dit is inclusief nieuwe berekening, korte toelichting en zodra jullie akkoord zijn van het nieuwe bedrag een schriftelijke bevestiging die jullie beide ondertekenen. De gegevens kunnen allemaal veilig worden aangeleverd.

Mocht een gesprek gewenst zijn dan kan dit tegen een tarief van €120 inclusief 21% BTW per uur.

Ja ik wil een herberekening