Het is half december en de kerst komt eraan. Jouw eerste kerst na de scheiding. Pff, wat is er toch veel gebeurd afgelopen jaar. Je denkt er nog eens aan terug.

In januari was het zover, meteen na de feestdagen hebben jullie besloten te gaan scheiden. Het zat er al een tijd aan te komen maar nu was het ook tijd alles door te zetten. Gelukkig hebben jullie alles goed kunnen afspreken, al ging dat met kleine stapjes. Zo hebben jullie ook afspraken gemaakt over de kerst. Iets waar je tijdens het maken van de afspraken veel moeite mee had. Je houdt van de kerst en in december is alles met lichtjes extra speciaal. De gezelligheid en de kerstboom die elk jaar weer staat, daar geniet je van. Je vond het dan ook erg lastig om afspraken te maken voor de kerst. Het liefst wil je de kinderen alle dagen bij je hebben, maar je snapt dat dit niet kan. En zo kwamen jullie tot een compromis. Die afspraken zorgden voor veel buikpijn toen, maar zwakten na de scheiding weer af.

Het is kerst

En nu is het bijna zover, kerstmis. Dit jaar zijn je kinderen in ieder geval wel bij het familiediner op kerstavond en bij het gourmetten op eerste kerstdag. Tweede kerstdag gaan ze dan naar de andere ouder. En waar je tijdens het maken van de afspraken zo’n buikpijn had, ben je nu ergens wel een beetje “blij”.

Die dag ga je namelijk gebruiken om de hele dag te doen waar jij zin in hebt. Lekker ontbijten en dan de hele dag op de bank kerstfilms kijken en bijkomen. Bijkomen van de kerstdagen maar ook van afgelopen jaar. Je merkt wel dat het er toch wel inhakt, zo’n scheiding. En dan is zo’n dag waar je nergens rekening mee hoeft te houden ook wel fijn. Normaal was elke kerstdag volgepland. Kerst in jullie gezin, met jouw familie en de andere familie. Maar nu heb je ook een dag voor jezelf, wat je stiekem toch wel lekker vindt. Het positieve van het negatieve zoals je zelf zegt. Iets wat je een paar maanden geleden echt niet had gedacht. En nu eigenlijk nog niet hardop durft te zeggen. Want wie zegt nu dat een kerstdag zonder familie en kinderen fijn is? Nou, jij dus en ik doe met je mee.

Goede afspraken

Je weet dat je deze rust ook hebt omdat je samen met de andere ouder goede afspraken gemaakt hebt. En dat het voor de kinderen ook goed is. Jullie hebben immers niet voor niets:

  • met de kinderen (tijdens opstellen ouderschapsplan) overlegd wat zij graag wilden met de kerst en daar rekening mee gehouden;
  • al ruim op tijd alle afspraken gemaakt voor de kerst. Ook met de beide families;
  • afspraken gemaakt waarbij de kinderen zo min mogelijk wisselen van ouder. Maar er wel voor gezorgd dat de kinderen ook een fijne kerst kunnen hebben met beide ouders.

Tradities

En nu het zover is, is het ook oké. Je bent ook al begonnen om nieuwe tradities te maken met de kinderen en voor  jezelf. Of ja, de oude tradities is een nieuwe jasje gestoken. Waar jullie eerst samen de kerstboom uitzochten, doe je dat nu zelf. En mogen de kinderen een kleiner boompje uitzoeken. En helemaal versieren met wat ze maar willen. En jijzelf maakt de boom, in de kleuren zoals jij dat wil. Eindelijk kan dat knalroze, paars en tijgerprintje erin ;) .

Waar je eerst opzag tegen je eerste kerst na de scheiding, heb je er nu wel zin in. Er zullen heus wel emoties bovenkomen als je ziet dat de kinderen de andere ouder moeten missen of als je tweede kerstdag in je pyjama op de bank met een stuk chocolade en pizza zit. Ik zeg ook niet dat het makkelijk is. Maar, voor nu, kijk je er toch wel naar uit.

Wil jij goede afspraken maken tijdens je scheiding zodat je op termijn ook een fijne kerst kunt hebben? Neem dan contact met me op.

Ik wil een kennismakingsgesprek

Ik wil dit graag delen op mijn social media: